Page 43 - Farmand_festdager

This is a SEO version of Farmand_festdager. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »
Tid for fesT. rom for å Tenke nyTT 43
Festkake
(Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter)
10 personer
6 stk. eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maisenamel
1 ts vaniljesukker
fyll:
5 dl kremføte
5 dl ferdig vaniljekrem
Sukker til kremen etter smak
300 g friske bær
Tegn en sirkel 26 cm i diameter på et bakepa-
pir. Visp eggehvitene stive i en ren bolle. Ha i
eddik mens du visper. Tilsett sukker, maisenamel
og vaniljesukker litt etter litt mens du fortsatt
visper. Hell massen over på bakepapiret,
innenfor sirkelen, når den er blank og smidig.
Sett platen nederst i ovnen (forvarmet til 250
grader). Senk varmen til 100 grader. Stek
bunnen i ca. 1 time. Marengsen er sprø på
yttersiden og myk inni. Avkjøl og fytt den
forsiktig over på fat. Rett før servering vispes
føten tilsatt sukker til krem og blandes med
vaniljekrem. Pynt med rikelig med bær.
Hvis du ikke har tid til å bake marengsbunnen
selv, får du kjøpt den ferdig på Meny
Farmandstredet.
Tiramisu
Matprat.no
Tiramisu, berømt og lettlaget Italiensk dessert.
Egg, sukker, fngerkjeks, mascarponeost og
espressokaffe er alt du tenger. Tiramisu betyr
«ta meg opp» og blir ofte smaksatt med konjakk
eller likør.
ingredienser
3 stk eggeplomme
3 ss sukker
250 g mascarponeost (italiensk myk ost)
3 stk eggehvite
¼ ts salt
20 stk fngerkjeks
3 dl kald espressokaffe
2 ss konjakk eller amaretto
4 ss revet kokesjokolade
slik gjør du
1. Bland eggeplommer med sukker og pisk
luftig, tilsett mascarpone og rør glatt.
2. Pisk eggehvitene stive med en klype salt.
Bland eggehvitene med ostekremen.
3. Legg et lag med krem i bunnen av en
serveringsskål. Dypp fngerkjeksene raskt i
kaffen, blandet med konjakk (pass på så dem
ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.
4. Legg et nytt lag med krem, kjeks oppå og
avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade
på toppen og avkjøl ca 1 time før servering.
Eksklusiv
sjokolademoussekake
Matprat.no
Sjokolademoussekaken pyntes med friske bær
eller sjokoladefak og melisdryss. Server gjerne
med hjemmelaget eggelikør.
ingredienser
3 stk egg
150 g fnhakkede hasselnøtter
150 g melis
300 g mørk kokesjokolade
150 g smør
6 stk egg
50 g sukker
slik gjør du
1. Visp eggene lett sammen og bland inn
hasselnøtter og melis.
2. Hell røren i en bakepapirkledd liten spring-
form (22 cm) og stek på midterste rille i steke-
ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl.
3. Smelt sjokolade og smør sammen over van-
nbad. Avkjøl litt.
4. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til
eggedosis. Bland inn den smeltede sjokoladen.
5. Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i
sjokolademassen.
6. Smør innsiden av springformen med smeltet
smør. Hell røren forsiktig over kakebunnen og
bak i ovnen ved 160 °C i ca. 35-40 minutter,
eller til kaken har stivnet. Avkjøl helt.
7. Pynt med friske bær eller sjokoladefak og
dryss melis over ved servering.
Server med hjemmelaget eggelikør.
tips
Som et alternativ smaker det også godt med
en varm bærkompott og iskald pisket krem ved
siden av sjokolademoussekaken.
4.
avslutt med et lag krem. Dryss revet sjokolade
på toppen og avkjøl ca 1 time før servering.
Eksklusiv
sjokolademoussekake
Matprat.no
Sjokolademoussekaken pyntes med friske bær
eller sjokoladefak og melisdryss. Server gjerne
med hjemmelaget eggelikør.
ingredienser
3 stk egg
300 g mørk kokesjokolade
6 stk egg
50 g sukker
slik gjør du
1.
hasselnøtter og melis.
2.
form (22 cm) og stek på midterste rille i steke-
ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl.
3.
nbad. Avkjøl litt.
4.
eggedosis. Bland inn den smeltede sjokoladen.
5.
Farmandstredet.