Page 7 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

MATfestival i Lillestrøm • 2.–3. september 2011 7

r kravstore gjester gntung mandag i Lillestrøm. Men ratelli står åpne mot gågata. Noen eire bryllup på en så utypisk bryllups-r ikke? Fratelli er en restaurant for Og alle anledninger.

er i mange land

økkensjef Filippo selv om han ikke et. Han har bodd mange år i Italia. m han var og er, ville Filippo lære det italienske kjøkkenet: Hvilke r går sammen med hva? Hvilke råvarer gir best smak? Hva slags mel skal brukes i pizza – og hvor mange gjærtyper fnnes det? Og her på Fratelli har han fått med seg en nestkommanderende fra Bari i Italia som også har slipt kniver og lagd favorittretter i Kuwait. – Så havnet du her i Nordens Milano, Filippo.

hvor fotballen går er litt mer? mme for meg. Og det et vårt virkelig blir satt til hundreogtoåringer … ter Enzo og har jobbet Han er fra Sorrento Dette er byen hvor iktet. Her bodde også Henrik Ibsen. Det var krevet.

Bjerkefyrt pizzaovn

– Fortell litt om pizzaovnen, Enzo, jeg har hørt at den er ganske så spesiell.

– Ja, det er en ekte pizzaovn på ett og et halvt tonn. Den fyrer vi med bjørkeved. Bedre blir det ikke. Temperaturen blir helt perfekt. Vi bruker kun det beste – ikke noe annet. Enzo er kunstner. Han lager pizzaer i blant annet kaninformer til barna. Klart det er moro – barna tar med foreldrene til Fratelli for å spise kaninpizza! Ingenting er tilfeldigheter på Fratelli, og alt er ORDENTLIG og ikke noe juks. Du fnner ingenting som ikke er ekte her. De tar til ogmedmel fra Italia. Alt blir bygd opp fra bunnen - og porsjonene er store. Akkurat somhjemme hos Mama i Toscana. Tore Klæboe er daglig leder. Vi spør hamomhva somer så spesielt med det italienske kjøkkenet.

Ekte mat med mye sjel

– Det er allsidig og morsomt. Og dønn ekte. Du krydrer ikke over feil og mangler i italiensk mat. Her er det de ekte råvarene som bestemmer. Ekte. Et ord å smake på i kjøkkenet til Filippo. 10 kokker opererer her. Og nå i sommer har et ektepar fra Sicilia jobbet her når andre har hatt ferie. Ekte skal det være! Visste du forresten at det var italienerne som lærte franskmen-nene å røre i grytene? Etter den franske rev-olusjonen skulle det være bryllup i Frankrike og de trengte topp kokker. Da kom italienerne.

Hjort på Fratellis manér

Bestselgerne er hjorteflet, pepperstek, torne-dous, all slags pastaretter og fskesuppe. Og selvfølgelig Fratellis egen pizza som selges hele tiden – fra klokken 1400. Her er det hektisk take-away i åpningstiden og godt belegg hele uka. – Hjortesteken, Filippo, fortell meg litt mer. – Serveres med skogsbærblanding, altså bjørnebær, tyttebær, blåbær, blant annet. Vi tar dagens grønnsaker og blancherer dem og legger kjøttet oppå. Så kan du få hjorten med valgfrie poteter eller pasta med smør, olje og urter. – Sulten …

Farlig god hjemmelagd dessert Det går også mye fsk på Fratelli, som kveite, steinbit, breifabb og smørfyndre. Og dessert-ene er hjemmelagde: Tiramisu, pennacotta, tre sapori og crème brûlée - og mye mer som er for godt til skrive om her. Det må prøves. – Hva gjør deremed dem somhar særlige krav? – De får det de vil ha. Laktosefritt, gluten-fritt og uten nøtter. Bare si i fra ved bestilling, så kommer maten slik kunden ønsker den. Drikke, da. Ja visst skal man kose seg. Og det går i røde og hvite viner. Og italiensk øl. Nok sagt omdet…

Steder som Fratelli …

Etter en tur på Fratelli er det enkelt å svare på følgende spørsmål: Hvorfor elsker vi italiensk mat? Svar: Fordi det fnnes steder som Fratelli.

Du kjenner scenen: Stivpyntet gudfar, nikkende gjester, bord fullt av fasker og glass ogmat i alle boller og fat. Antipasta og pasta. Konvolut-ter bytter hender. Gudfaren skåler, alle nikker og smiler – damene stråler. Noen banker i glasset. En tale skal holdes. Det blir helt stille. En av gjes-tene stikker hånda diskret innenfor

Våpen? Nei, en brettet papir.

– Kjære brudepar …

italienske restaurantperlen Fratelli flyr høyt...

Volare!

ken og restaurant hos Fratelli. Gjester fra hele Østlandet elsker den italienske maten som er laget helt fra bunnen.

o: Geir Egil Skog

Page 7 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »