Page 8 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Reklamefri service Vi møter nestleder Morten Lund på Vin-monopolet i Lillestrøm og vil snakke litt musserende vin, selv om høsten begynner å kaste sine lange skygger. Han en sprudlende mann med mye godt å si om utvalget i Storgata. Morten er en kyndig veiviser, men du får ikke lurt ham til å anbefale spesielle merker. For Vinmonopolet er fremdeles en statlig bedrift, eid av Helse- og omsorgsdepartementet og skal være objektive – ikke direktive - i sin service. Dessuten må det ikke smake av reklame, noe som har vært forbudt her i landet - helt siden LSK rykket opp i Eliteserien. Uten at det er noen forbindelse der.

8000 vinmerker å velge mellom – Hva drikker folk nå for tiden, Morten? – Det var da et stort spørsmål. I Vinmonopolets lister har vi rundt 8000 merker med forskjellig vin og 1600 merker brennevin.

– Jøss, da er det jo litt av hvert å velge mellom. – MYE av hvert, ville jeg sagt … he-he. Men

om du mener trender, så kan jeg blant annet nevne musserende viner. Der har det gått bra unna i sommer. Og da er det slett ikke bare dyr champagne det går i, men gode musserende perler fra blant annet Italia og Spania.

Prosecco ruler

Det fnnes rundt 650 forskjellige merker musser-ende viner, så hvor skal vi begynne? Kanskje på norske Golden Power, laget av rabarbra og eple? Men den fnnes ikke mer, kan Morten fortelle. Den poppa sin siste kork for rundt fem år siden. – Champagne kommer du aldri utenom, men nå ønsker jeg å løfte et glass for cava fra Spania og kanskje særlig Prosecco-viner fra Italia. Fantastisk på smak – og like fantastisk på pris.

Billig lillebror full av smak

Prosecco-vinen begynner sine perlende liv som druer i bratte bergsider og duvende vin-marker i latinsk miljø og ender i glass hos fest-glade stettholdere på blant annet Romerike. Fra å ha vært en billig lillebror til ekte champagne, har Prosecco vunnet mange lommebøkers hjerte. En italiener fra rundt 120 kroner – eller en ekte franskmann til 3-4-5-ganger’n… Valget er ditt – smaken også!

– Hvorfor har de sprudlende variantene fått så stor oppsving de siste årene?

– Vel … det henger nok sammen med at vi har bedre råd – og at vi reiser mer. Vi får faktisk smaken på noe nytt og godt. Og ikke minst; dette er en lett forfriskende drikk som egner seg til både vorspiel og til sommertapas. Eller sushi. Eller hva som helst …

Finn din ege Så har vi høste Vilt, smått elle Gjerne rød arg italiensk, fores Lund. Eller aus fsk setter gje en Chablis fra Men Morten e på én ting: – Ta ikke våre som en fasit. H er noe som he behag. Og beh deg til reker, s til det. Setter fnner du snar repertoar. Ogs gjelder pris.

Klar for 130 – for én fask Har du 88 kro 13000 til ove for begge sum av den billigst nestlederen p – Et par spø mer og mer sk – Det er ford tetningsmidde litt upålitelig. lukter skrukor – Hvor ble d – Den ble kid

Alt med måt Bulgarsk vin bl på landeveien røvere. Etter h skjebne for br

Hva mer skal v måte. Et gamm

Gå til glasse til fasken med

Behøver ikke være så korka lenger...

Sommeren vinker farvel med sine varme kveldsvanter og høsten inviterer til mørkets opplevelser. Gode venner, god mat - gjerne selvplukket, selvfanget og selvskutt – og noe hyggelig å drikke. Vi har i alle år skrytt på oss at vi har verdens beste springvann, men når det kommer til å kose seg litt ekstra, er det helst foredlede druer det skal gå i. I mange farger, varianter og fra alle verdensdeler.

Tekst & foto: Morten R. Gray

MATfestival i Lillestrøm • 2.–3. september 2011 8

Page 8 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »