Page 9 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

MATfestival i Lillestrøm • 2.–3. september 2011 9

Godseier med god smak

Jacob Aall, avdeling Lillestrøm, åpnet like før skole-ferien. Som navnet nok røper, begynte den første restauranten i Jacob Aalls gate på Majorstua i Oslo. Men hvem var egentlig denne herr Aall som også er frekk nok til å prege Lillestrøm? Kort for-talt var han godseier, politiker og statsøkonom og født i Telemark i 1773. Og altså så dyktig at han fkk en egen gate oppkalt etter seg. Og en rekke restauranter.

Trollmannen fra Chile

Mannen på kjøkkenet er ikke født i Telemark, men i den vakre byen Valparaiso i Chile. Carlos Alvaro er også kunster og trollmann. Trollmann med mat. Mens vi venter på resultatene av hans lokale trylleshow på kjøkkenet, snakker vi med Helga Dis Asbergsdottir og Andrea Sagedal fra Dilla Holding, selskapet someier blant annet Jacob Aall-restaurantene og BigHorn Steak House. – Hvorfor Lillestrøm, Helga?

– Fordi Lillestrøm er blitt en by å regne med. Dessuten ligger Norges Varemesse tett inntil. – Lillestrøm er en veldig bra restaurantby, sier Andrea.

Ett glass vin eller full pupp? Alle er velkommen her.

Jacob Aall Brasserie & Bar byr på lunsj, á la carte og selvfølgelig tapas. Det spiller ingen rolle om du bare har lyst på et glass vin, en liten tapasrett, stor middag eller frmalunsj, den

det langåpent med DJ, men glem covercharge og inngangsbilletter og ordet spiseplikt fnnes ikke i den lokale ordboka.

Fargerike smaksriket Jacob Aall

Kokk Carlos kommer tilbake med ikke ett, heller ikke to, men tre brett med tapas. På fritiden er han også kunstmaler og elsker farger. Det kan vi også se på tapaskombinasjonene han serverer. Det ser ut som en heftig fargepaljett som i tillegg dufter så herlig at tennene setter verdensrekord i springmarsj.

– Dette skal være en symfoni av mange farger og dufter – vær så god, forsyn deg med så mange satser du ønsker.

Symfoni av smaks- og synsopplevelser Carlos smiler. Dirigenten vet han allerede har forført sitt publikum. Dadler surret i bacon. Hvem fant på det? Vedkommende fortjener et diplom. Grillet asparges med serranoskinke. Jeg lukker øynene og ser det spanske høyland for mitt indre. Gambas al Ajillo, andevinger brassert i appelsinsaus og honning- og dijonglasert lammecarré. Det smaker vilt, vakker og vemodig. Spanske albondigas – herlige kjøttboller i krydret tomatsaus og klippfsksaltet ørret på toast med persilledressing.

– Hvorfor gjør du dette mot meg, Carlos? – Hva mener du

– Jeg blir avhengig. Jeg er glad i mat, men elsker mat som er laget med lidenskap. Dette

n.

Stedet for absolutt alle

Carlos ler. Han har gått i god skole her i Norge, blant annet på Continental i Oslo. Han elsker mat. Han e elsker kan m Me å ikke en go Aalls og An – P snart og Fr motta & Bar Interi mode inspir vakke

Why not take AALL of me!

ert sted. Jacob røm. Strøm t

Duften smyger seg inn i luktesinnet med én gang vi kommer inn på nyåpnede Jacob All Brasserie & Bar i Lillestrøm. Scampi… med et innslag av hvitløk? Og chili, selvfølgelig. Dadler surret i bacon? Herlig … Og stekt chorizo med aprikoser og rosiner. Mi mamá! Dette er smaksopplevelser for alle sanser. I et hjørne koser to venninner seg med et glass vin, ved nabobordet er det den store menyen som frister tre jobbkollegaer.

Tekst & foto: Morten R. Gray

Page 9 - 2011-matfestival

This is a SEO version of 2011-matfestival. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »